Bary to miejsce gdzie Hiszpanie czują jak ryba w wodzie. W barach jedzą pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację, oglądają piłkę nożną, rozmawiają o polityce, spotykają się z przyjaciółmi, spędzają wolne chwile, czytają gazetę… Te miejsca stały się popularnym centrum kultury, rodzajem ulicznego parlamentu, gdzie każdy może przedstawić swoje pomysły, opinie i rozwiązania problemów, które dotykają świat. Sukces każdego baru jest zapewniony do tego stopnia, że wiele z nich nie inwestuje w wystrój wnętrza, nie przejmuje się szczegółami, wystarczy, że ma bar, cztery stoły, cztery krzesła, kelnera/barmana i powieszoną za barem małą flagę Realu Madryt, Realu Zaragoza czy FC Barcelony…

 

Bar con el pulpo Paul (Huesca)
Typowy hiszpański bar ze sławną ośmiornicą Paul (Foto: EE)      

 

W tym poście chciałbym pokazać, co najczęściej zamawia się w hiszpańskich barach, a także nauczyć  kilku podstawowych zdań, żebyście mogli odnaleźć się w rzeczywistości barowej, kiedy zawitacie w  Hiszpanii. Po pierwsze, trzeba wiedzieć, że Hiszpanie praktycznie nie piją herbaty, a zamiast tego czasem napiją się naparu rumiankowego i tylko jako środek na ból żołądka lub niestrawności. Na pewno będzie trudno znaleźć dobrą herbatę w hiszpańskim barze. Zacznijmy więc od kaw. 
 
 
 
 
bar1
 
Cortado
(Ten prawdopodobnie najczęściej zamawiany w hiszpańskich barach typ kawy to kawa z mlekiem podawana w małej szklaneczce. Zawiera 80% kawy i 20% mleka)
 
 
 
bar2
 
Café con leche
(Podawana w średniej wielkości filiżance kawa z mlekiem o proporcjach  60% kawy i 40 % mleka)
 
 
 
bar3
 
Café solo
(Kawa podawana w maleńkiej filiżaneczce lub szklaneczce, jak wskazuje sama jej nazwa, chodzi tu o samą kawę (odpowiednik expresso)
 
 
 
bar4
 
Carajillo
(Mała czarna kawa z odrobiną alkoholu, najczęściej koniaku)
 
 
 
To są podstawowe cztery rodzaje kaw, później będziecie mogli zamówić je według upodobań: cortado corto de café (podawana w małej szklaneczce kawa z małą ilościa kawy i dużą ilością mleka), cortado descafeinado de máquina (podawana w małej szklaneczce kawa bezkofeinowa z ekspresu z odrobiną mleka), cortado descafeinado de sobre (podawana w małej szklaneczce kawa rozpuszczalna, bezkofeinowa), café con leche corto de café (podawana w średniej wielkości filiżance kawa z mlekiem z małą ilością kawy i dużą ilością mleka)…
 
W barze podaje się kawę z saszetką cukru. W Hiszpanii zwykle pije się kawę z cukrem prawdopodobnie dlatego, że w barach serwuje się ją tak mocną, że bez cukru smakuj byłby nie do wytrzymania. Po osłodzeniu kawy papierki rzuca się na podłogę. Tak – zaśmiecanie podłogi barów papierami, petami, resztkami tapas, paczkami po papierosach… to prawdziwa hiszpańska tradycja. Ale nie martwcie się, śmiało rzucajcie wszystko na podłogę, to najnormalniejsze pod słońcem i tym sposobem będziecie mogli się poczuć jak prawdziwi Hiszpanie.
[fb_button]